Máte dom na predaj? Prevedieme vás krok za krokom, ako postupovať - Renovin Reality

Máte dom na predaj? Prevedieme vás krok za krokom, ako postupovať

Predaj nehnuteľnosti so sebou prináša veľa otáznikov i neistoty. Ak máte dom na predaj a neviete, ako postupovať, prečítajte si naše tipy. Poradíme vám, ako predať  rodinný dom bez stresu a starostí za výhodnú cenu.

Príprava nehnuteľnosti na predaj, zadanie inzerátu , až po podpis zmluvy a odovzdanie kľúčov novému majiteľovi, môže trvať niekoľko mesiacov. Máte dom na predaj? V tom prípade si vždy stanovte reálny a časovo ohraničený plán, ktorého sa budete držať.

Zhotovenie kvalitných fotiek, správne stanovenie ceny nehnuteľnosti a predajnej stratégie, príprava nehnuteľnosti na predaj, naplánovanie následných obhliadok i skompletizovanie potrebnej dokumentácie, sú základnými predpokladmi úspešného predaja nehnuteľnosti . Ak nechcete dom predávať na vlastnú päsť, dajte si záležať na výbere spoľahlivej  realitnej kancelárie.

Rodinný dom na predaj: Jednoduchý manuál, ako predať nehnuteľnosť

Zaujíma vás, čo urobiť ako prvé pri predaji nehnuteľnosti? Ako postupovať ďalej, aby ste dom predali bez zbytočných vrások na tvári? V tom prípade čítajte ďalej. Pripravili sme pre vás sumár tých najdôležitejších informácií.

1.   Zhodnoťte existujúci stav a vylepšite, čo sa dá

Ešte predtým, ako sa pustíte do stanovenia reálnej ceny nehnuteľnosti, vykonajte prehliadku domu, ideálne s odborníkom na reality. Zvážte, ako pripraviť nehnuteľnosť na predaj, čo je potrebné vypratať, čo upratať, zbavte sa neporiadku a realizujte prípadné opravy. Rátajte s tým, že tento proces niekoľko týždňov potrvá, a preto si stanovte dostatočnú časovú rezervu.

Pre úspešný predaj je nevyhnutné správne určenie ceny v súlade s vašimi požiadavkami. Na cenu nehnuteľnosti vplýva celý rad faktorov (stav domu, jeho podlahová plocha, lokalita, veľkosť pozemku a mnoho ďalších), preto jej stanovenie zverte do rúk odborníka a obráťte sa na skúseného realitného makléra.

2.   Najmite si realitného agenta

Rodinný dom na predaj nie je jednoduchá záležitosť, najmä ak nemáte k dispozícii potrebný čas, vedomosti a skúsenosti. V prípade, že sa na to necítite, vyberte si spoľahlivú realitnú kanceláriu s dobrou povesťou a bohatými skúsenosťami.

Po uzatvorení zmluvy a poskytnutí potrebnej dokumentácie, sa o celý proces predaja, vrátane propagácie a vyhotovenia zmlúv s novým majiteľom, postará realitná kancelária. V prípade predaja domu na vlastnú päsť, si dajte pozor na rôzne nástrahy a úskalia, a  pozorne si prečítajte aj ďalšie body nášho manuálu.

3.   Vyhotovte atraktívne fotky nehnuteľnosti s pútavým predajným textom

Po príprave domu na predaj je kľúčové, aby ste venovali čas vyhotoveniu kvalitných fotografií s pútavým predajným textom. Mali by zaujať najmä v online priestore, ako sú inzertné portály či sociálne siete. Na čo by ste nemali zabudnúť?

  • Predstava „odfotím mobilom a hodím na net“ je nesprávna. Pri fotení nehnuteľnosti je dôležité zachytiť nehnuteľnosť výstižným a atraktívnym spôsobom. Vysokokvalitné fotografie sú jedným z podstatných faktorov, ako osloviť potenciálnych zákazníkov a skúsený profesionálny fotograf vie, ako na to.
  • Väčšina záujemcov o kúpu nehnuteľnosti využíva pri hľadaní nového domova online priestor. Okrem „webu“ však existuje mnoho ďalších špecializovaných realitných portálov. V rámci nich má renomovaná realitná kancelária možnosť inzerát topovať (dostať ho v zobrazení na popredné pozície). Rovnako dôležitý je aj počet sledovateľov na najpopulárnejších online platformách, kde má profesionálna kancelária v porovnaní so súkromnou osobou určite navrch. Ak zrovna nie je influencer .
  • Pri opise nehnuteľnosti sa nesústreďujte len na fakty a výhody vášho domu, ale snažte sa zaujať tým, čím je váš dom na predaj jedinečný. Smerujte na pocity potenciálnych zákazníkov.

4.   Dbajte, aby bol rodinný dom na predaj vždy pripravený na obhliadky

Ak vaša ponuka domu na predaj zaujme, čoskoro sa vám začnú ozývať záujemci so žiadosťou o obhliadku nehnuteľnosti. Dbajte na to, aby bola nehnuteľnosť v stave, v akom chcete, aby ju videli ostatní.

Okrem toho majte k dispozícii potrebné údaje o dome a snažte sa odpovedať na všetky otázky, ktoré dostanete. To podporí u potenciálnych záujemcov pozitívny dojem. Na obhliadky si vyčleňte dostatok času bez rušivých vplyvov.

5.   Rozhodnite sa pre najlepšiu ponuku

Či už ide o dom na predaj vo Zvolene, alebo nehnuteľnosť v inom kúte Slovenska, vždy zvážte všetky aspekty konkrétnej ponuky, ako napríklad spôsob financovania a výšku zálohy, a vyberte si tú najvýhodnejšiu. Myslite na to, že z ceny budete musieť zaplatiť, napríklad daň z predaja nehnuteľnosti. Na to, aby ste sa nevystavili riziku, že prídete o svoje peniaze, je dôležitou úlohou pri predaji nehnuteľnosti preverenie potenciálneho kupujúceho. Práve na to má skúsená realitná kancelária stanovené svoje postupy.

6.   Zhromaždite potrebné dokumenty a podpíšte zmluvy

Pri predaji rodinného domu sa nezaobídete bez niekoľkých potrebných dokumentov. V závislosti od konkrétneho domu, ide, napríklad o občiansky preukaz, výpis z listu vlastníctva, kolaudačné rozhodnutie, geometrický plán, kompletnú projektovú dokumentáciu, potvrdenie o veku nehnuteľnosti, faktúry za elektrinu, plyn či vodu a ďalšie.

Samozrejmosťou sú predajné zmluvy a všetky dokumenty s nimi súvisiace, vyhotovené právnikom. V tomto smere sa neoplatí špekulovať, pretože v prípadných budúcich sporoch sa vám môžu aj drobné nejasnosti nepekne vypomstiť. Dôležité je, aby mal právnik skúsenosti s realitami a katastrálnym zákonom.

Zdá sa vám celý proces predaja nehnuteľnosti náročný? Urobte svoj prvý krok. Zavolajte nám  a dohodnite si stretnutie s našou maklérkou .

Pomôžeme vám predajom vášho rodinného domu. Kvalitne. Rýchlo. Jednoducho.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

V RENOVIN REALITY nájdete všetko pod jednou strechou:

• Realitná kancelária: Kúpte, predajte alebo prenajmite nehnuteľnosť s našou pomocou.
• Služby obnovy a rekonštrukcie: Premeníme váš domov na moderný a funkčný priestor.
• Investičná a developerská činnosť: Investujte do lukratívnych nehnuteľností s maximálnym výnosom.




Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.