Spoľahlivá realitná kancelária nie je samozrejmosť.Ako sa nepopáliť pri výbere správnej realitnej kancelárie - Renovin Reality

Realitná kancelária poskytuje služby spojené s kúpou, predajom, prenájmom nehnuteľností, ako sú domy, byty či pozemky. Prečítajte si, ako vybrať spoľahlivú realitnú kanceláriu, ktorá poskytuje sprostredkovateľské služby na trhu s realitami. 

 

Problematika nehnuteľností je obšírna. Netýka sa len nejakého „zavesenia“ inzerátu na internet a prevodu nehnuteľnosti s nejakou pochybnou kúpnou zmluvou stiahnutou z internetu. Skutočne profesionálna realitná kancelária poskytuje komplexné služby pri kúpe či predaji nehnuteľností. 

Kvalifikovaný realitný maklér ovláda nielen aktuálne katastrálne procesy, finančné procesy bankových domov pri čerpaní hypotekárnych úverov, musí ovládať aj daňovú problematiku súvisiacu s nehnuteľnosťami. Má potrebné znalosti, o miestnom trhu s realitami a dokáže nájsť také, ktoré vyhovujú potrebám a preferenciám klientov vo férovej cene. 

Zároveň sa podieľa na propagácii nehnuteľností, realizuje obhliadky, spolupracuje s odborníkmi a vie efektívne riešiť prípadné problémy.  

7 tipov, ako nájsť TOP realitnú kanceláriu 

Ak hľadáte realitku vo Zvolene či inom kúte Slovenska, ktorá vás odbremení od všetkých starostí spojených s predajom, kúpou či prenájmom nehnuteľnosti, prečítajte si niekoľko praktických tipov, ako vybrať tú správnu.   

1. Skontrolujte, či má realitka príslušné oprávnenia 

Prvým krokom v hľadaní spoľahlivej realitnej kancelárie je kontrola, či má realitka potrebné oprávnenia na podnikanie. Najčastejšie ide o obchodné spoločnosti, ktoré sú zapísané v Obchodnom registri Slovenskej republiky. Ten je prístupný aj online.

Odporúčame vám aby ste nespolupracovali s maklérmi, ktorí sa skrývajú pod súkromnou inzerciou. (Ako ich nájdete? Jednoducho - prezentujú sa v sekcii určenej pre majiteľov nehnuteľností a potom vás budú presviedčať, že sú kamarátmi, či rodinnými príslušníkmi majiteľov a podobne...)

2. Zamerajte sa na miestne realitné kancelárie 

Ak ste zo Zvolena a jeho okolia, v hľadáčiku by ste mali mať realitné kancelárie zo Zvolena a blízkeho okolia. Lokálna realitná kancelária má oblasť detailne zmapovanú, disponuje komplexnou a aktuálnou databázou potenciálnych kupujúcich či predávajúcich. 

Skúsení a profesionálni realitní makléri neustále rozvíjajú vzťahy s potenciálnymi klientmi a informujú ich, keď sa objaví nehnuteľnosť vyhovujúca ich kritériám. 

3. Pýtajte sa v okolí a vygúglite si recenzie 

Skôr, ako oslovíte realitného makléra z konkrétnej realitnej kancelárie, spýtajte sa na skúsenosti svojich známych a vygúglite si recenzie bývalých klientov. Pozrite si jej webové stránky, zistite či má svoju stabilnú kanceláriu, alebo prevádzku. Tieto informácie vám veľa napovedia o tom, ako dlho pôsobí realitka na trhu a či je seriózna. Dobrá realitná kancelária takisto nemá problém poskytnúť vám svoje referencie. 

 

4. Vyhnite sa schránkovým realitkám 

5. Posvieťte si na rozsah poskytovaných služieb 

Profesionálna realitná kancelária ovláda aktuálne katastrálne procesy, finančné procesy bankových domov pri čerpaní hypotekárnych úverov, daňovú problematiku súvisiacu s nehnuteľnosťami, právne aspekty obchodu s nehnuteľnosťami, má potrebné znalosti o miestnom trhu s realitami. Kvalitnú prezentáciu nehnuteľnosti na realitných portáloch a sociálnych sieťach. Realizuje odborne vedené obhliadky, rieši prípadné problémy.

V rámci komplexných služieb, špičkový realitný maklér vybaví za vás administratívne záležitosti s elektrárňami či plynárňami, správcovskou spoločnosťou a máte vyhraté. Tiež vám odporúčame, aby ste sa makléra opýtali aj niekoľko tzv.kontrolných otázok, napr.: Kedy som oslobodený od dane z príjmu a pod.

6. Nepodceňujte osobnú návštevu realitnej kancelárie a vystupovanie makléra 

Nájdite si čas a zájdite do sídla realitnej kancelárie. Všímajte si nielen vystupovanie realitného makléra, ale aj samotné priestory realitky. Niekedy sídlo a zariadenie priestorov prezradí viac, ako čokoľvek iné. Ak máte pozitívne dojmy, ste na dobrej ceste. Tie by však malo podporiť profesionálne vystupovanie, odbornosť, individuálny prístup a ľudskosť realitného makléra. Ak vám dokáže realitka nastaviť osobný plán a stratégiu, ktorá zohľadňuje vaše priania a potreby, vybrali ste si správne. Je tiež dôležité, aby ste si nechali vysvetliť celý proces predaja. Budete tak lepšie rozumieť jednotlivým následnostiam a mať aj lepší prehľad o jednotlivých krokoch. 

7. Detaily vám napovedia 

Reality idú ruka v ruke s propagáciou nehnuteľnosti. Tá si vyžaduje precíznosť a zmysel pre detail. Homestaging, prípadne homelifting. profesionálne fotky, 3D sken nehnuteľnosti, oslovenie správnej cieľovej skupiny a inzercia na overených realitných portáloch s možnosťou topovania inzerátov, alebo platenej reklamy na  sociálnych sieťach, sú detaily, ktoré vedú k tomu, že máte šancu kúpiť, alebo predať nehnuteľnosť podľa vašich predstáv. 

A rada na záver: Nikdy, ale naozaj nikdy nepodpisujte nič, čomu nerozumiete. Nič nepodpisujte  pod tlakom a v rýchlosti, lebo presne takéto praktiky niektorí realitní makléri používajú. Nedajte sa vohnať do časového, alebo iného stresu.

Pripadá vám predaj i kúpa nehnuteľnosti komplikovane? Pre našich expertov je to hračka. Neveríte? Kontaktujte nás

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

V RENOVIN REALITY nájdete všetko pod jednou strechou:

• Realitná kancelária: Kúpte, predajte alebo prenajmite nehnuteľnosť s našou pomocou.
• Služby obnovy a rekonštrukcie: Premeníme váš domov na moderný a funkčný priestor.
• Investičná a developerská činnosť: Investujte do lukratívnych nehnuteľností s maximálnym výnosom.




Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.