Ak ste v roku 2022 riešili nehnuteľnosť, tak sa vás v januári 2023 týka povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Následne vám príslušný úrad vyrubí výšku dane, doručí platobný výmer, na základe ktorého máte povinnosť daň do 15 dní uhradiť.

Podávanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti sa týka všetkých daňovníkov, u ktorých nastali v období 2.1.2022 do 1.1.2023 zmeny na liste vlastníctva. Tie sú spojené s predajom či kúpou nehnuteľnosti, ale vzťahujú sa aj na odstránenie stavby, prístavby, nadstavby, kolaudáciu, rozdelenie majetku, darovanie alebo zmenu charakteru pozemku (z ornej pôdy sa stal stavebný pozemok). Daňová povinnosť sa vzťahuje na všetky druhy pozemkov – byty, domy, rekreačné nehnuteľnosti, apartmány, pozemky, nebytové priestory, haly, obchody i kancelárie. Ak ste ako vlastník nehnuteľnosť vlani predali, z dane k nehnuteľnosti sa na tlačive odhlasujete. Noví vlastníci sa v tlačive prihlasujú a vypisujú podrobnosti o nehnuteľnosti – kategória nehnuteľnosti, rozloha, podiely na priľahlých pozemkoch...

Daňové priznanie sa vypĺňa na tlačive, ktoré si viete stiahnuť na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade, podľa územia, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Môžete ho podať osobne, poštou alebo elektronicky. Najčastejšou chybou pri vypĺňaní daňového priznania je, že ho daňovník zabudne podpísať. Ak náhodou niečo v daňovom priznaní nevyplníte správne, bude vás úrad kontaktovať a údaje sa dajú upraviť. Ak zistíte, že ste do konca januára nestihli daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podať, urobte tak čo najskôr, aby ste sa vyhli pokutám, ktoré sa môžu vyšplhať až do výšky 3000 eur. Výšku dane si nepočítate vy ako daňovník. Správca dane, čiže obec alebo mesto, vám výšku dane vyrubí podľa sadzieb vo všeobecne záväznom nariadení približne v máji a treba ju zaplatiť do 15 dní od doručenia. V prípade vyšších súm sa dá rozdeliť na dve splátky.

Ak sa nehnuteľnosť dedí alebo draží, daňové priznanie by sa malo podať do 30 dní od právoplatného rozhodnutia o dedičstve alebo v prípade dražby 30 dní od nadobudnutia nehnuteľnosti. Nečaká sa na január ako v ostatných prípadoch.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

V RENOVIN REALITY nájdete všetko pod jednou strechou:

• Realitná kancelária: Kúpte, predajte alebo prenajmite nehnuteľnosť s našou pomocou.
• Služby obnovy a rekonštrukcie: Premeníme váš domov na moderný a funkčný priestor.
• Investičná a developerská činnosť: Investujte do lukratívnych nehnuteľností s maximálnym výnosom.




Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.